Onze

missie en toegevoegde waarde

Geen woorden maar daden


EU Circular Fonds is opgericht in 2021.  Wij ontwikkelen, ondersteunen en realiseren zogenaamde 'Cradle-to-Cradle'-projecten op industriële schaal.

 

Onze focus ligt op plastic consumentverpakkingen en de bedrijven in de verpakkingsketen die ervoor zorgen dat food en non-food producten veilig en hygiënisch bij de consument arriveren. Consumentenverpakkingen  zijn om verschillende redenen bedoelt voor eenmalig gebruik.


Na gebruik belanden deze verpakkingen veelal op de plastic afvalhoop waar ze door inzamelingsbedrijven worden gesorteerd op hun materiaalsoort.  De sortering geschiedt  aan de hand van de op de verpakking vermelde recyclingtekens.  Althans, dat is de bedoeling ervan.  In de praktijk blijkt dat de meeste plasticverpakkingen mechanisch niet te recyclen zijn.


Die recyclingtekens suggereren weliswaar door hun vorm dat iets recyclebaar is maar wie maakt het daadwerkelijk waar in de praktijk? Wordt dat plastic vleesbakje of die kaasverpakking gerecycled? 


Tijdens  het sorteren van het plastic afval blijkt namelijk  dat plastic  niet eenvoudig  mechanisch recyclebaar is en er geen nieuw verpakkingsmateriaal van gemaakt kan worden. De praktijk leert dat plastic consumentverpakkingen als reststroom in een  verbrandingsoven of op de vuilstort belanden.


Stichting EU Circular geeft plastic consumentenverpakkingen vanaf nu een naam door toepassing van een technologie die plastic consumentverpakkingen daadwerkelijk 100% recyclebaar maken. Dergelijke verpakkingen zijn herkenbaar aan het 'EU circular plastics' label.  Alle plastic verpakkingen voorzien van dit EU circular plastics label  staan garant voor de waarden die wij gezamenlijk willen waarborgen :


  • Duurzaamheid
  • Ecologisch verantwoord
  • Veiligheid
  • Circulariteit



EU Circular Fonds is een initiatief van mensen en bedrijven die zich nauw betrokken voelen bij het klimaat, milieu, duurzaam en slim ondernemen.


Als missie stelt het EU Circular Fonds dat het een significante bijdrage wil leveren aan het stoppen van een lineaire verbruikseconomie dat bestaat uit delven-produceren-gebruiken en vervolgens afdanken.


EU Circular Fonds staat voor de circulaire economie hetgeen inhoudt, dat plastic afval wordt teruggebracht naar de originele grondstof.

Door slimmer te ondernemen en zuiniger gebruik te maken van grondstoffen behoeden we onze aarde voor verdere klimatologische opwarming en uitputting.


SAMENWERKING

Wij werken samen met u aan de allerbeste oplossingen voor de circulaire uitdagingen!

01

EU Circular plastics label

Dit label behelst meer dan alleen maar een loze milieusuggestie.



02

100% circulair

Verpakkingen voorzien van dit label gaan niet verloren als zwerfvuil maar nemen als nieuw product deel aan de circulaire economie.

03

In-situ

Verpakkingen voorzien van dit label worden na gebruik  in de eigen regio weer opgewaardeerd tot bruikbare grondstof. Dit waarborgt de minste milieubelasting.

04

Duurzaamheid

De ondernemingen die dit label voeren dragen actief bij aan klimaat en milieu.


Stichtingsbestuur

De leden van het Stichtingsbestuur  zijn bevlogen leiders die een bijdrage willen leveren aan duurzame samenleving. Elk lid draagt bij aan onze organisatie met zijn of haar unieke vaardigheden en expertise.
Drs. N.M.H. Wehmeyer

Voorzitter

Slimmer omgaan met primaire grondstoffen

Dat wij anders moeten gaan handelen en produceren om de klimaatdruk af te remmen is waar we het allemaal over eens zijn. 

D.Kleinjans

Secretaris

Een circulaire economie is goud waard

In mijn dagelijks werk adviseer ik mijn klanten over de waardevastheid van hun aangekochte producten. Het mooie van onze producten is dat het zijn kwaliteit behoudt, zelfs als het wordt gerecycled, en dus honderden jaren kan worden gebruikt.  In mijn vrije tijd zet ik me actief in om mee te bouwen aan een circulaire economie voor plastics. De impact die  afval plastics in ons milieu teweeg brengt, dwingt ons bewust te blijven over de gevolgen van ons handelen.

- Danny -





Share by: